Про підлітка, становлення характеру, перше кохання

«Кінець канікул» — захоплююча книга польського письменника Януша Домогаліка.

Головний герой, Юрек, 15-річний хлопчина, живе у невеличкому провінційному містечку Божехів в часи, коли ще писали листи і відправляли їх в конвертах, а найшкідливішим напоєм вважався фарбований лимонад.

Хоча Юрек розповідає історію про свої останні канікули, вона зовсім не сумна, а навпаки — захоплююча, жвава, інтригуюча.

Як багато відбулося в житті Юрека впродовж неповних двох літніх місяців! Його збила з ніг велосипедистка, в яку він згодом закохався; він врятував людину; наважився на переїзд в інше місто.

Юрек — симпатичний, але зовсім не ідеальний. З друзями не підбирає чемних слів, говорить, що думає. Може не тримати слова або утнути щось таке, за що потім проситиме вибачення.

Юрек так розповідає про своє життя, що можна позаздрити.

В нього незвичайне захоплення — тримає разом з батьком повну клітку голубів. В нього є неординарні друзі, які вміють прощати гострі слова.

Та головне — він вперше закохався. Часом хлопець ризикує і розмовляє з дівчиною різко, а іноді й свариться. Але Юреку пощастило — його дівчина не ображається через дрібниці.

Наприкінці книги я розхвилювався та навіть засумував через Юрека. Виявляється, м’яко кажучи, не все гаразд в стосунках між батьками. До того ж його дівчина з Варшави. Вона має повернутися після канікул додому.

Чи збережуть кохання Юрек і Ельжбета, чи налагодяться справи в родині? Ненавмисно Юрек інтригував майже пів книги.

Але не лише про себе розповів Юрек. Він ще й продемонстрував ностальгічне документальне кіно про життя у сусідній країні.

Якби Юрек не згадував польські імена Збишек, Зенек, Ельжбета, я б навіть міг подумати, що мова йде про часи мого дитинство, хоча й з невеликими відмінностями: черги зі сварками в поліклініку, але на прийом потраплаяють лише з медичною страховкою; божехівці, як і всі поляки, звіряють годинник за сигналом радіо, але слухають вони не столичні куранти, а хайнал — сурму з високої вежі краківського костелу, що лунає щодня о 12-й годині; ровесники Юрека влітку їздять до таборів, але нерідко то скаутські табори.

Будь ласка, не подумайте, що ця книга лише про підлітків. Юрек розповів чимало і про дорослих — батьків, тещ, свекрух, вчителів.

Тому справді книгу «Кінець канікул» можна без перебільшення назвати книгою для всієї родини.

Добавить комментарий

Your email address will not be published. Required fields are marked *